Jutalmazták a sportiskolásokat

Két szenzációs érmet nyertek a SZAK-Sportiskola versenyzői az Újonc Magyar Nemzetközi Bajnokságon

Nemzetközi szintű élsportolók meséltek a gyerekeknek Szombathelyen

Edzők meséltek Szombathelyen – Sportágak, módszerek, hitvallások

20 éves a Sportiskola

ÁTADTÁK A MEGÚJULT SPORTLIGETET

A vasi Borhy Marcell aranyérmes sakkos

WAKO Európa-bajnokság Szlovénia

Sportiskola szakosztályai

Lesújtó eredmények születtek az iskolák fittségi felmérésein

Lesújtó eredmények születtek az iskolák fittségi felmérésein

Az ország háromezer iskolájában végezték el azt a fittségi felmérést, amely lesújtó eredményt hozott. A mai gyerekek állóképessége gyenge, és sok közöttük az elhízott. A Vas megyei intézmények diákjai viszonylag jól szerepeltek, de tennivaló itt is akad.

Hetente három órányi alaptestnevelés, és kétórányi szabadidős tevékenység szerepel a kilencedik évfolyamosok tantervében, gyakorlatilag mindennap mozognak.

Egy most nyilvánosságra hozott fittségi felmérés adataiból azonban az derül ki, hogy még ez sem elég: a magyar középiskolások állóképessége rendkívül gyenge.

Váradiné Szarka Ildikó - testnevelő tanár, Nagy Lajos Gimnázium
“Sokkal kevesebbet mozognak, mint a régi generációk, de én pozitívnak látom, hogy talán ők már szeretnének ezen változtatni, és ez a felmérés egy kicsit így pozitívan inspirálja őket arra, hogy fejlesszék magukat.”

Az ország háromezer iskolájában végezték el tavaly azt a vizsgálatot, amely a gyerekek állóképességét, vázizomzatát, hajlékonyságát, erejét, testtömeg-indexét mérte fel. Az eredmény lesújtó, de Vas megye még a jobbak között szerepelt. A szombathelyi intézmények viszonylag jól állnak a fiatalok szemléletének formálásával.

Takáts Tünde Csenge - tanuló, Nagy Lajos Gimnázium
“Az edzésen kívül szoktam eljárni futni, otthon edzeni. Általánosban jártam különböző atlétikaversenyekre, röplabdáztam, szóval számomra a sport az egy ilyen minden. Imádtam, amikor tudok, sportolok. Nagyon fontos mellette az egészséges táplálkozás is, mert anélkül annyira nem ér sokat.”

Fontos, hogy ennek tudatában legyenek a tanulók, mert ma Magyarországon minden negyedik fiatalkorú túlsúlyos. A gyermekorvos tapasztalata ráadásul az, hogy belőlük nagy eséllyel válik elhízott felnőtt, akiknél megnő a kockázata egyes betegségeknek. Ez ellen azonban sokat tehetnek a családok.

Zsolnai Gyöngyi - házi gyermekorvos, gyermek-tüdőgyógyász
“Egy iskoláskorú gyermeknek a mindennapi testnevelésórán túl még legalább egy óra szabadidős sporttevékenységre van szüksége. És ahhoz, hogy ezt a megfelelő életmódot, ami a helyes  táplálkozást és a mozgáskultúrát tartalmazza, az iskolai nevelésen túl még a család tudja biztosítani, hisz a gyermek a későbbiekben azt a mintát követi, amit otthonról hozott.”

Éppen ezért az úgynevezett Netfit vizsgálat eredményeit nemcsak a testnevelők, hanem a szülők is megismerhetik.

forrás: sztv.hu

Oldalainkat 79 vendég és 0 tag böngészi

Közérdekű adatok

Kapcsolat

  •        Szombathelyi Sportközpont és Sportiskola Nonpr. Kft.
  •        +36 20 959 7483 (8:00 - 16:00)
  •        sportkozpont@szombathelyisport.hu
  •        9700 Szombathely, Sugár út 18.

Kövessen minket

      blogger100

Bejelentkezés

Látvány-csapatsport támogatással kapcsolatos határozatok